Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 20.10.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

Kredi kartınızın limit ve harcama bilgilerini öğrenmek, bir dönem içinde yaptığınız işlemleri incelemek ve kredi kartı borcunuzu ödemek için ihtiyaç duyduğunuz bilgilerin tümü, kredi kartı hesap özetinizde yer alır. Bu nedenle kredi kartı hesap özetlerinizi inceleyerek ve takip ederek finansal durumunuzu belirleyebilir, ödeme planlarınızı oluşturabilir ve harcamalarınızı bu çerçevede planlayabilirsiniz. Peki, kredi kartı hesap özetinizi nasıl görüntüleyebilirsiniz? Kredi kartı hesap özetinizi incelerken hangi bilgilere dikkat etmelisiniz? Bu soruların yanıtlarını öğrenmek için okumaya devam edebilirsiniz. 

Kredi Kartı Hesap Özeti Nedir?


Kredi kartı hesap özeti, hesap kesim tarihine dek bankanıza ulaşan kredi kartı işlemlerinizin, borç ve limit bilgilerinizin tamamının derlendiği bir belgedir. Her ay, hesap kesim tarihi geldiğinde, kredi kartı hesap özetiniz de güncellenir. 

Her insanın hayatını kendi beklentilerine, ideallerine, yaşam koşullarına ve planlarına göre sürdürebilmesi için; finansal durumunu da tüm bu değişkenleri hesaba katarak yönetebilmesi gerekir. Çünkü finans yönetimi planlaması oluşturmak için, gelir ve gider oranlarının yanı sıra, ekonomik değişkenleri ve unsurları da hesaba katmak gerekir. Kişiler, genel ve bireysel ekonomi ya da finans alanında yeterli düzeyde bilgiye sahip olmadıklarında, karşılaştıkları finansal problemleri de doğru yorumlamakta ve çözüm oluşturmakta zorluk yaşayabilir. Tam da bu noktada, özellikle 1990’ların ikinci yarısında önem kazanan finansal okuryazarlık kavramı ortaya çıkar. Peki, finansal okuryazarlık nedir? Hayatta başarıyı yakalamak, finansal okuryazarlık becerisi kazanılarak nasıl kolaylaştırılabilir? Gelin, bu soruların yanıtlarını beraberce bulalım.

Finansal Okuryazarlık Nedir?


Finansal okuryazarlık, bireylerin farklı finansal durumları ve ekonomik değişkenleri hesaba katarak doğru planlamalar yapabilecek donanıma ve beceriye sahip olmalarını tanımlayan bir kavramdır. Amerika, Kanada, İngiltere ve Avustralya gibi birçok ülkede uzun yıllardan beri ilgi gören ve önemi herkesçe kabul görmüş bu kavram, bireysel finans yönetiminin doğru ve planlı şekilde yapılabilmesine olanak tanır. Finansal okuryazarlığın temel unsurları; finansal çerçevede değerlendirilen bilgiler, tutumlar ve davranışlardır. Finansal okuryazarlığın gerektirdiği donanıma sahip olan kişiler, günlük yaşamda kullanılan finansal enstrümanların arasında, sahip oldukları bilgi ve tecrübeler doğrultusunda seçim yapabilir ve geleceğe dair farkındalığını geliştirebilir. 

finansal okur yazarlık eğitimi

Günümüz Dünyasında Finansal Okuryazarlık Neden Önemlidir?


Günümüzde ekonomi kavramı, ekonomiyle doğrudan ilgili olmayan bireyler de dahil olmak üzere, her insanın yaşamında hayati bir role sahiptir. Çünkü ekonomi hakkında bilgi sahibi olmak, yalnızca büyük yatırımlar için değil, gündelik alışverişlerde de size avantaj kazandırır. Finans yönetimine dair planlamalar yapmak, hayal kurmaya engel değildir. Ancak söz konusu planların realist bir bakış açısı çerçevesinde kurgulanması, kötü sürprizler ya da olasılıklar da hesaba katılarak yapılması gerekir. Finansal okuryazarlık, günümüz dünyasında size çok yönlü bir bakış açısına sahip olma, mevcut maddi gerçeklikler doğrultusunda plan yapma becerisi kazanma ve tasarruf etme olanağı tanır. Böylelikle sahip olduğunuz maddi koşulları, potansiyelinizi, bütçenizi, yatırımlarınızı ve hayallerinizi daha kapsamlı bir şekilde irdeleyebilir, geliştirebilir ve yönetebilirsiniz. 

Gelin, finansal okuryazarlık kavramının bireylere kattığı becerilerin temeline inerek birlikte bir sorgulamaya girişelim: Gündelik hayatın yoğun temposu içinde gelir ve giderlerinizi takip etmekte ne kadar başarılısınız? Birikim veya yatırım yapmak istediğinizde, hangi finansal enstrümanları tercih edebileceğiniz hakkında yeterli bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyor musunuz? Hayatınızı, istediğiniz ekonomik koşullar çerçevesinde yönetmekte zorlanıyor musunuz? Eğer siz de daha planlı ve doğru bir gelir - gider yönetimi, birikim planı ve yatırım tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmek istiyorsanız, finansal okuryazarlık kavramını hayatınıza dahil edebilirsiniz. Üstelik birçok kişinin sandığının aksine, ilk bakışta göz korkutucu ve karmaşık görünen bilgilerden başlamak zorunda değilsiniz. Bazı temel kavramları ve finansal enstrümanları daha yakından tanıyarak başlayabilir, finansal okuryazarlık hakkında eğitimlere katılarak kendinizi geliştirebilir, adım adım ilerleyebilirsiniz.  

Finansal Okuryazarlık Becerisine Sahip Olmanın Avantajları Nelerdir?


Gündelik hayatın keşmekeşi içinde gözden kaçan, vakit ayırmakta zorlandığınız pek çok bütçe problemini; finansal okuryazarlık becerisi kazanarak daha doğru ve pratik bir şekilde irdeleyebilir, çözüme kavuşturabilirsiniz.
Gelir ve giderlerinizi daha doğru yönetebilir, birikimlerinizi gelecek planlarınız çerçevesinde şekillendirebilir, finansal hedeflerinize ulaşmak için en doğru ve hızlı yolu belirleyebilirsiniz.
Birikimlerinizi nasıl değerlendireceğinize karar vermekte zorlanıyorsanız, finansal okuryazarlık donanımıyla elde ettiğiniz bilgiler sayesinde kendinize gerçekçi ve size motivasyon kaynağı yaratabilecek hedefler oluşturabilirsiniz.
Ülke ve dünya ekonomisi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilir, yaşanan finansal gelişmeleri yorumlayarak değerlendirme ve çıkarımlar yapabilirsiniz.
Yatırım araçlarını ve finansal enstrümanları daha yakından tanıyabilir, tecrübeli yatırımcıların deneyimleri hakkında bilgi sahibi olabilir, kendinize farklı bakış açıları kazandırabilirsiniz. 
Finansal okuryazarlık donanımınızı her geçen gün artırarak doğru hamleler eşliğinde finansal istikrar sağlayabilir, bugününüzü ve geleceğinizi ekonomik açıdan güvence altına alabilirsiniz. 
Aile bireylerinizin, arkadaşlarınızın ve sevdiklerinizin finansal açıdan donanım kazanmasına yardımcı olabilir, fikirlerinizi gelecek kuşaklara ve çevrenize aktararak finansal okuryazarlık açısından farkındalık kazanılmasına destek olabilirsiniz. 

Finansal Okuryazarlıkla İlgili Temel Kavramlar


Finansal konular ve ekonomiye dair kavramlar kafanızın bir anda karışmasına neden oluyorsa, emin olun, yalnız değilsiniz. Ancak az önce de sözünü ettiğimiz gibi, finansal okuryazarlık donanımına sahip olmak için ilk etapta küçük adımlarla başlayabilir, kendinizi kademeli olarak geliştirebilirsiniz. Gelin, günümüzde kulağa hiç yabancı gelmeseler de anlam açısından karışıklık yaratabilen bazı kavramlara göz atalım. Aşağıda yer alan dokuz kavram, finansal okuryazarlık serüveninizde karşınıza sıklıkla çıkacak. Serüveninizin devamında, bilgi açısından eksik olduğunu düşündüğünüz kavramlara daha detaylı şekilde eğilebilir, kendinizi dilediğinizce geliştirebilirsiniz. 

Bütçe: Bütçe, gerçek ya da tüzel kişilerin gelecekteki belirli bir zaman dilimi içinde para yönetimi yapabilmesi için gerekli plan, beceri ve bilgileri temsil eden bir kavramdır. Gelir, gider ve ödeme kavramları, bütçe doğrultusunda şekillenir. 

Birikim: Yatırım yapabilmek için gerekli bilgiler ve becerilerin tümü, birikim kavramı etrafında şekillenir. Birikim yapabilmek için yatırıma dair kavramların anlaşılması ve pratikte kullanılması gerekir. 

Bankacılık: Banka hesaplarının doğru ve planlı şekilde yönetilebilmesini; masraflar, koşullar ve sistemler çerçevesinde yönetim planı oluşturulmasını ifade eder. 

İhtiyaç Yönetimi: Beslenme, ulaşım ve barınma gibi temel gereksinimlerin karşılanması becerisi, ihtiyaç yönetimi olarak tanımlanır. İhtiyaç yönetiminin doğru şekilde yapılabilmesi için, isteklerin ve temel gereksinimlerin doğru kategorize edilmesi gerekir. 

Sigorta: Deprem, sağlık, trafik ve benzeri sigorta türlerinin kapsamlarının ve gerekliliklerinin anlaşılmasını sağlayan kavramdır. 

Borç Yönetimi: Borç oluşturmaya olanak tanıyan eylem ve enstrümanların doğru kararlar çerçevesinde seçilmesi ve yönetilmesi, borç yönetimi olarak tanımlanır. 

Kredi Yönetimi: Kredi yönetimi, kredi notunun yüksek bir düzeyde tutulmasını ve düşük kredi notlarının düzeltilmesiyle ilgili çözüm oluşturulmasını sağlar. 

Emeklilik: Bireysel emeklilik planı oluşturarak geleceğin finansal açıdan güvence altına alınabilmesini, farklı emeklilik yöntemlerinin anlaşılabilmesini sağlar. 

Tasarruf: Giderleri azaltarak ve doğru finans yönetimi planlaması çerçevesinde tasarruf eğilimini artırmak anlamına gelir. 

Siz de bahsi geçen kavramlarla ilgili daha detaylı bilgilere sahip olabilir, finansal okuryazarlık serüveninizi bugünden başlatarak hayatınızı daha kapsamlı şekilde yönetebilir, finansal okuryazarlık eğitimi alarak alanında uzman kişilerin bilgi ve tecrübelerinden yararlanabilirsiniz. 

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​