Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 03.05.2024
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika


NFC Nedir?


NFC sistemi, Near Field Communication kelimelerinin kısaltılmasından oluşmuş, yakın alan iletişimi olarak da değerlendirilen bir teknolojidir. Kablosuz bir teknoloji olan NFC, akıllı telefonların büyük bir çoğunluğunda bulunan bir donanımdır. Çoğunlukla ödeme veya veri alışverişi yapmak ya da cihazları birbirine bağlamak amacıyla kullanılan NFC, 2002 yılında geliştirilmiş ve 2004 yılında ilk kez kullanılmıştır. Radyo tanımlama teknolojisi ile benzer olan ve temassız ödeme ile hayatımıza girmeyi başaran NFC, 4 santimetre gibi kısa mesafelerde ve daha yüksek bir veri hızıyla çalışması sebebiyle radyo frekansı tanımlama teknolojisinin önüne geçmeyi başarmıştır.

NFC Ne İşe Yarar?


“NFC ne işe yarar?” sorusuna çeşit yanıtlar verilebilir. Genellikle akıllı telefonlar aracılığıyla kullanılan bu teknolojinin en temel amacı, temas olmadan ödeme yapmak, veri alışverişi gerçekleştirmek ya da cihazları birbirine bağlamaktır. 2002 yılından beri geliştirilen bir teknoloji olduğu göz önünde bulundurulduğunda, kullanım alanlarının hızla arttığı söylenebilir.

NFC Teknolojisi Çalışma Mantığı


NFC çalışma mantığı, dört temel öğeyi birleştirir:
NFC teknolojisi ile geliştirilmiş cihazların içerisinde bulunan anten ve alıcı görevi gören mikroçip
Tarama özelliğine sahip, verilere erişim izni veren okuyucu ya da yazıcı
Çip tarafından alınan verileri kullanabilen bir yazılım uygulaması
ISP aracılığıyla gerçekleşen tüm cihaz iletişimlerini yönetmekle görevli olan bilgi ya da iletişim hizmeti sağlayıcısı

Bu bileşenler aracılığı ile geliştirilen NFC akıllı cihazların ödemeyi yapmak için ihtiyaç duydukları bilgileri bir sinyalde toplar. Bu sinyal radyo sinyali olarak da değerlendirilir. Sinyali POS cihazına iletir. Böylelikle herhangi bir temasa gerek kalmaksızın akıllı cihaz aracılığıyla ödeme yapılmış olur. Aynı mantıkla iki cihazın birbirine bağlanması da mümkündür.

Telefonlarda NFC Özelliği Nasıl Etkinleştirilir?


Neredeyse her cihazda bulunan ve son yılların en çok ilgi gören teknolojilerinden biri haline gelen NFC teknolojisini kullanmak için öncelikle cihazınızı etkin hale getirmelisiniz. 
iOS: Apple markası tarafından üretilmiş, iOS işletim sistemine sahip bir cep telefonu kullanıyorsanız NFC özelliğini açmak için ayarlar menüsüne girmelisiniz. Daha sonra bağlı cihazlar sekmesine dokunmalı, NFC menüsüne tıkladıktan sonra etkinleştir simgesini tercih etmelisiniz.
Android: Android işletim sistemine sahip bir telefon kullanıyorsanız telefonunuzun ayarlar menüsüne giriş yaptıktan sonra “Bağlantı Tercihleri” veya “Diğer Bağlantılar” seçeneğini tıklamalısınız. Menü içerisinde bulunan NFC kısmına gitmeli ve özelliği aktif hale getirmelisiniz.​

temassız ödeme

NFC Kullanım Alanları 


Son yılların en popüler teknolojilerinden biri olan NFC teknolojisi geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bunlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Cüzdanınızı yanınızda taşımanıza gerek kalmadan telefonunuz aracılığıyla satış noktalarında ödeme yapabilirsiniz.
Toplu taşımada bilet ödemesini gerçekleştirebilirsiniz. 
Kimlik doğrulaması yapabilirsiniz. 
Telefon numarası, konum bilgisi ya da medya dosyalarını başka bir cihaz ile paylaşabilirsiniz. 
NFC aracılığı ile bir dijital kartvizit oluşturabilir ve herhangi bir uygulamaya gerek duymadan kartvizit olarak kullanabilirsiniz.

NFC Ödeme Sistemleri


Temassız özellikli kredi ve banka kartları son yıllarda oldukça yoğun bir ilgi görmeye başladı ve günümüzde neredeyse herkes tarafından kullanılıyor. Bununla birlikte insanların hayatına giren NFC ödeme sistemleri, kredi ya da banka kartına duyulan ihtiyacı da ortadan kaldırıyor. Cüzdan taşımanıza gerek kalmadan, ödeme noktalarında telefonunuz aracılığıyla ödeme yapmanıza imkan tanıyan NFC ödeme sistemleri pek çok açıdan kolaylık sağlıyor. NFC ödeme sistemlerini kullanmak için bu teknolojiye sahip telefonunuzu aynı teknolojiyi taşıyan POS cihazına yaklaştınız yeterlidir. 

NFC Bilet Onay Sistemleri


Günümüzde büyük şehir belediyelerinin pek çoğu ulaşım ödemelerini dijitalleştirmek için çeşitli uygulamalar geliştirir. Bu uygulamalar sayesinde şehir için ulaşım kartı kullanmanız gerekmez. Fiziksel karta gerek duymaksızın, cep telefonunuz aracılığıyla toplu taşıma araçlarına binebilirsiniz.

Özellikle başka bir şehri turist olarak ziyaret ettiğinizde şehre yolculuk yapmak için belediye araçlarını kullanmanız gerekebilir. Belediye araçlarını kullanmak için kart çıkartmak hem vakit kaybına yol açar hem yalnızca birkaç sefer kullanmak için kart çıkartmak pek çok açıdan gereksiz bir maliyettir. Bu gibi durumlarda NFC teknolojisi ile geliştirilmiş bilet onay sistemlerini kullanmak çevre için çok daha ekonomik ve mantıklı bir yöntemdir. Gereksiz kart kullanımını ortadan kaldıran NFC teknolojisi, çevre adına da doğru bir karardır. 

NFC Kart Okuma Turnike Giriş Sistemleri


İşverenler, çalışanların iş yerine giriş çıkış saatlerini denetlemek için turnike sistemleri kullanırlar. Bu sistemler için genellikle çalışanlara birer kart verilir. Kart okunduğunda turnike çalışır ve çalışanlar iş yerine giriş-çıkış yapar. Her çalışan için kart çıkartmak ve zamanla kartın kaybolma ihtimali göz önünde bulundurulduğunda bu durumun ekolojik ve maliyet açısından olumsuz olabileceği söylenebilir.  NFC teknolojisi ile geliştirilmiş olan kart okuma turnike giriş sistemleri, çalışanların akıllı telefonları aracılığıyla dijital bir kartvizite sahip olmalarını ve turnikeyi kolaylıkla kullanabilmelerini sağlar.

NFC Veri Paylaşım Teknolojisi


NFC teknolojisi; yalnızca ödeme yapmak için değil, iki cihazı birbirine bağlamak ya da teknolojik cihazlar arası bilgi aktarımı gerçekleştirmek amacıyla da kullanılır. Telefon numaralarını, konum bilgilerini veya medya dosyalarını NFC özellikli iki telefonu yan yana getirerek aktarabilirsiniz. Bu açıdan değerlendirildiğinde NFC geleceği için önemli yeniliklerin beklendiği, teknolojinin her geçen gün daha donanımlı hale geldiği söylenebilir.​



Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​